Geschiedenis

Het Vondelpark is een langgerekt stadspark in Amsterdam, daterend uit 1865. Het park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid, op de grens met het stadsdeel Amsterdam-West. Het strekt zich uit van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg.

Bij de opening in 1865 heette het park Het Nieuwe Park in de volksmond Wandelpark. Na de onthulling in oktober 1867 van het Vondelmonument, een standbeeld ter ere de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd de naam gewijzigd in Vondelpark.
Sinds 1996 is het park een rijksmonument.

Muziek en theater kom je sinds het ontstaan tegen in het park, van de Vondelparkfeesten door het hele park in de jaren ’50, tot de verschillende muziek-, operette- en dansvoorstellingen in de muziekkoepel. De jaren ’70 kenmerkten zich door de komst van de hippies. Overal in het park streken zij neer om samen muziek te maken. Georganiseerde optredens – de zogenaamde Happenings – vonden plaats in het muziekkoepeltje en het publiek werd groter.
Om muziek een echt podium te bieden, richtte de Gemeente Amsterdam het Vondelpark Openluchttheater in 1974 op met een sinds die tijd gratis cultureel programma voor de stad.

Schaatsen in 1900 voor het Paviljoen. Uitgever: Gluckstadt & Munden, Hamburg. 5909 | Voor meer prenten en historie over het Vondelpark, bezoek www.inhetvondelpark.nl